Dzisiaj będzie kulinarnie, a poznamy przepis na proste danie, które każdy może przygotować w warunkach domowych z najprostszych składników. Chodzi o jedną z najpopularniejszych przekąsek – patatas bravas, czyli o ziemniaki na ostro.
Patatas bravas to po prostu smażone ziemniaki z pikantnym sosem (salsa). Może się wydawać, że to zwykłe frytki jednak kluczem do całego dania jest właśnie sos.
Do przygotowania patatas bravas potrzebujemy ziemniaki i oliwę z oliwek do smażenia. Można oczywiście użyć zwykłego oleju słonecznikowego, świat się nie zawali. 🙂
Obrane ziemniaki, kroimy w kostkę i gotujemy, aż będą miękkie (ale nie rozlazłe). Odstawiamy do wystygnięcia, następnie smażymy tak jak frytki. Jeśli ktoś woli mniej tłuste, może je upiec..
Jak już pisałem, sekret tego dania tkwi w zrobieniu pikantnego sosu. Wersji na sos jest mnóstwo, najprostsza polega po prostu na zmieszaniu majonezu z ketchupem, dodaniu tabasco, soli, pieprzu, czosnku i słodkiej papryki mielonej.
Ziemniaki powinny być chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku, polane salsą.
¡Que aproveche! 😉